terapia-cu-ventuze-de-sticla

Ce este mai exact terapia cu ventuze?

In timpul Jocurilor Olimpice de vara din 2016 am avut parte de performante spectaculoase, rezultate neasteptate si finisaje. Dar, zile întregi dupa prima aparitie a lui Michael Phelps la jocuri, se parea ca toata lumea vorbea doar despre terapia cu ventuze. Este o terapie antica ce a lasat pe pielea lui decoloratii circulare multiple. In timpul „terapiei uscate”, aspiratia se aplica pe piele timp de cateva minute; uneori este combinata cu masaj, acupunctura sau alte terapii alternative. („Terapia umeda” este similara, cu exceptia faptului ca sangele este indepartat facand mici taieturi in piele.)

Se presupune ca terapia cu ventuze atrage fluidul în zona; decolorarea se datoreaza vaselor de sange rupte chiar sub piele, la fel ca o vanataie. Aceasta terapie a fost populara in culturile egiptene, chineze și din Orientul Mijlociu, acum cateva mii de ani, dar un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume au adoptat-o. Vedete si sportivi au popularizat-o in Statele Unite in ultimii ani.

tratament cu ventuze

Cum actioneaza terapia cu ventuze?

Potrivit sustinatorilor sai, se presupune ca aceasta terapie grabeste vindecarea si a fost utilizata pe scara larga pentru dureri musculare. Dar acesta este doar inceputul. Terapia a fost, de asemenea, utilizata pentru:

  • dureri de spate si de gat
  • boli de piele precum acneea si urticariile
  • scaderea colesterolului
  • migrene
  • artrita genunchiului
  • cresterea imunitatii.

Si mai sunt multe altele. Daca terapia ajuta in aceste probleme, merita sa ne întrebam: cum? Din perspectiva biologica, nu este clar modul in care aplicarea aspiratiei si extragerea sangelui dintr-o zona de sub piele ar oferi toate aceste beneficii. O recenzie recenta descrie terapia cu ventuze ca un tratament care poate intari rezistenta organismului, restabili echilibrul intre fortele pozitive si cele negative, elimina factorii cauzatori de boli si imbunatati circulatia sangelui. Dar cum face asta este neclar.

Terapia cu ventuze chiar da rezultate?

Cateva studii au examinat aceasta intrebare, dar, din pacate, nu par sa fi gasit un raspuns convingator la aceasta. De fapt, un studiu din 2015 a constatat ca terapia cu ventuze poate oferi o usurare pentru durerea cronica a gatului sau a spatelui, dar calitatea dovezilor aduse era prea limitata pentru a trage concluzii ferme.

Una din probleme este dificultatea de a efectua un studiu de inalta calitate asupra terapiei cu ventuze. Cele mai bune studii sunt „cele controlate de efectul placebo” in care nici pacientul, nici cercetatorul nu stiu ce tratament (real sau placebo) a fost administrat unui subiect de studiu. Cand medicamentele sunt studiate, a veni cu o pastila de tip placebo nu este dificil; poate fi mult mai dificil sa creezi un echivalent placebo convingator pentru terapia cu ventuze. In plus, durerea poate fi un lucru dificil de masurat, iar efectul placebo – ameliorare datorata autosugestiei – poate fi destul de puternic.

Cu toate acestea, au existat studii care au comparat acupunctura reala cu acupunctura asa-zisa falsa (de tip placebo). Teste similare ar putea fi aplicate si in cazul terapiei cu ventuze. Si daca terapia a ajutat cu adevarat, este posibil sa nu va pese daca se datoreaza efectului placebo.

Exista si riscuri in cazul terapiei cu ventuze?

Majoritatea expertilor sunt de acord ca terapia cu ventuze este sigura. Atata timp cat pe cei tratati nu ii deranjeaza urmele circulare (care se estompeaza pe parcursul unui numar de zile sau saptamani), efectele secundare tind sa se limiteze la ciupitul dn timpul procesului de aspiratie a pielii. Este destul de neobisnuit ca aceasta terapie sa creeze probleme grave (desi, rar, au fost raportate infectii ale pielii).

Deci, ce urmeaza?

Daca doriti dovezi convingatoare ale eficacitatii inainte de a incerca un tratament, este posibil sa doriti sa evitati terapia cu ventuze deocamdata. Dar daca doriti sa incercati ceva care este sigur si care v-ar putea ajuta cu anumite dureri si dureri (si eventual alte boli), principalele dezavantaje par sa fie decolorarea temporara a pielii si costul – am gasit estimari online intre 30 si 80 dolari pentru fiecare tratament. Unii oameni apeleaza la ea doar „la nevoie”, dar altii pot avea sedinte lunar sau chiar mai des. Cercetarile viitoare ar putea dovedi ca terapia cu ventuze este atat de buna cum se spune, dar va trebui sa asteptam rezultatele studiilor de inalta calitate pentru a sti daca este adevarat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*