Dezvoltare personală cu ajutorul relațiilor

Relațiile sunt un element cheie în viața majorității oamenilor.

După cum a declarat John Donne la sfârșitul anilor 1500: “Niciun om nu este o insulă.” Aceste cuvinte sunt valide și astăzi. Până acum, din păcate, cei mai mulți oameni nu au învățat cum să aibe relații de succes și cum să se simtă bine în pielea lor. Relațiile sunt o provocare, deoarece acestea implică două persoane distincte, cu nevoi, dorințe și opinii diferite. Atunci când nevoile și dorințele persoanelor nu se potrivesc, există, de obicei, dezacorduri, dezamăgiri și deziluzii. În aceste momente, ne întrebăm dacă ne-ar fi mai bine singuri. Atunci ce se poate face pentru a crea o relație mai satisfacatoare?

Totul pleacă din interior! Cu bună voință și efort, ne putem folosi de relațiile noastre, pentru a ne vindeca și transforma viețile. Această nouă paradigmă, sau model, include trei etape: 1) asumarea responsabilității pentru acțiunile și reacțiile noastre; 2) acceptarea sentimentelor noastre la nivel profund; și 3) exprimarea în mod clar și sincer a sentimentelor noastre către partener/ă, în timp ce empatizăm cu el/ea. Când vom învăța să facem aceste lucruri, relațiile noastre pot ajunge la un nivel mai profund de înțelegere și pot deveni un vehicul pentru creșterea noastră personală și împlinire. Vom coștientiza că totul este o oglindă, fiecare persoană din viața noastră ne reflectă un aspect sau o fațetă a noastră, mai ales partenerul de viață. Cum altfel ne-am putea autocunoaște? Universul infinit e plin de surprize!

Primul pas, și anume, asumarea responsabilității pentru acțiunile și reacțiile noastre, poate fi o experiență necunoscută și uneori, înfricoșătoare. Acesta implică a ne observa pe noi înșine cum contribuim la crearea sau la situația îngrijorătoare, nu să aruncăm vina asupra partenerului pentru neînțelegeri. Când suntem capabili să lăsăm garda jos și să acceptăm responsabilitatea, se produce un efect benefic pentru ambele părți și ușa către o comunicare sinceră se deschide. Pentru mulți oameni, riscul de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile și reacțiile lor este cea mai grea parte într-o relație și nu numai. Bărbații pot simți că-și pierd din putere sau abdică de la tronul lor, femeile se pot simți avertizate sau slabe și supuse. În ambele cazuri, de obicei, este o senzație de pierdere, de putere personală sau a unei părți din noi înșine. Deși dificil la început, acest pas ne poate conduce la o mai bună înțelegere a modelelor noastre de reacție, de comportament și poate accelera creșterea noastră personală dramatic.

Al doilea pas, se confruntă cu sentimentele noastre la nivel profund. Acest pas implică detașarea imediată de la situație, în scopul de a reflecta asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru. Putem deveni conștienți de anumite senzații corporale, cum ar fi senzația de presiune în zona gâtului, a pieptului sau a stomacului; de emoții, cum ar fi tristețea sau furia, și care ar putea ieși la suprafață; de gânduri sau amintiri. A învăța să ne focusăm asupra interiorului nostru, va cere puțină practică, deoarece mulți dintre noi au petrecut foarte puțin timp concentrându-ne pe noi înșine și pe modul în care ne simțim de fapt. Trebuie să fim răbdători cu noi și să apreciem fiecare mic pas pe care-l vom face.

Să ne observăm interiorul poate fi o provocare, deoarece reacțiile și comportamentele noastre actuale sunt adesea influențate de experiențele noastre trecute. De exemplu, dacă am avut o relație trecută în care ne-am lăsat criticați sau ne-am simțit neiubiți, sunt șanse bune ca noua nostră relație să ne trezească aceste sentimente. Iubirea tinde să aducă la suprafață orice răni trecute care trebuiesc vindecate. Acesta este unul dintre motivele pentru care noua paradigmă de relații este atât de puternică. În loc să repetăm orbește vechile moduri de comportament, sau de a fi, putem folosi relațiile noastre pentru a lucra cu noi înșine – pentru a ne observa modelele de gândire și de comportament pe care le retrăim continuu și să începem să le explorăm. Cheia este de a conștientiza și de a ne detașa de situație, și a simți ceea ce se petrece de fapt în interior. Acest lucru ne dă timp pentru a reflecta, astfel încât să putem acționa, în loc de a reacționa.

A treia etapă, este de a ne exprima în mod clar și sincer sentimentele către partenerul nostru, în timp ce empatizăm cu el sau ea, după caz. Acest pas presupune în a-i spune partenerului/partenerei adevărul despre ceea ce simțim. Este important să se evite tendința de a cădea din nou în vechile tipare de relaționare, cum ar fi, lupta pentru putere etc. Deoarece nimeni nu posedă pe nimeni, partenerul nu este al tău, ci este alături de tine. Să revenim, pentru a ne exprima în mod clar trebuie să trecem dincolo de vină și judecată și să spunem adevărul despre experiența și trăirea noastră. A fi fericit/ă în relația noastră este mai important decât a avea dreptate. Singura modalitate de a face acest lucru este de a fi complet sincer/ă cu noi înșine în primul rând și cu partenerul/partenera.

La fel de important în această a treia etapă este empatia față de partenerii noștri. Aceasta include acceptarea sentimentelor partenerul nostru și posibilitatea de a exprima ceea ce simte și apoi de a face o încercare onestă în a le înțelege. Cu alte cuvinte, trebuie să ne punem în locul lor pentru a înțelege ceea ce simt. Acest tip de schimbare este începutul unei comunicări autentice și nașterea unui tip complet nou de relație. Ambele părți vor începe să se simtă împuternicite și iubite. Când un cuplu ajunge la un nivel mai profund de înțelegere și comuniune, puterea lor crește în toate domeniile vieții lor.

Practicarea celor trei etape, ne va conduce la o schimbare enormă în relațiile noastre, atât cu partenerul nostru, cât și în lume. Comunicarea noastră va fi mai clară și mai cinstită, vom câștiga un mai mare respect pentru noi înșine și pentru alții, și vom experimenta un sentiment mai puternic de stimă de sine, dragoste și bucurie în viețile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*